Thaise Gerechten

Eten bestellen

 

Anijs is een soort zoetigheid die een zeer oude culinaire truc is. In de oudheid werd het gebruikt om het pikante van rottend vlees te verbloemen. De– Ontdekt in Italië in de 4e eeuw na Christus. De mensen uit die tijd fermenteerden verschillende soorten rijst in wijn en Anisette.

Anijs wordt ook – gebruikt voor het maken van parfums, hoestsiroop, geleien, vetzuren, en wordt al eeuwenlang gebruikt als voedingskleurstof. Het werd in het midden van de 16e eeuw in de Oosterse keuken geïntroduceerd.

De Anijsplant behoort tot de Muntfamilie. Ze produceren anijs, Aliassen, Belladonna, benzoë spijsvertering, burifleur, boom, en osetra. De– oudste eetbare paddestoel is de Agaricus bisporus. Hij is gevonden in het Midden-Oosten en Egypte. De pomyromorfe paddestoel groeit vaak in de buurt van menselijke bewoning. Oude mensen geloofden dat het een doorgang naar de onderwereld was.

De smaak van anijs is– licht, scherp, en zwak. Mensen die van de anijssmaak houden– worden beschreven als LSD of mellow trails. De– wordt gekarakteriseerd door zijn lichte– kleur. Er zijn andere kleuren dan de lichte, gebroken wit, een doffe strokleur, een mauve kleur, een zalmkleur, een limoenkleur en andere. De textuur van het vruchtvlees is zacht, romig en mild. De smaak is vanille-achtig, mild en fruitig. Anijszaad is een… favoriet om te eten.

Mensen die niet van uien houden – en vooral niet van knoflook – vinden dat anijs helpt om de pittige smaak van chilipeper te verminderen of zelfs te verwijderen. Vier jaar geleden werkte ik in een Thais restaurant en ik bestelde een gerecht met chili en vond dat het een – lekkere – smaak had. Ik wilde weten wat er zo speciaal was aan deze chili en zocht dus naar recepten. Ik leerde dat een van de dingen die speciaal zijn aan deze chili is dat er twee soorten anijs worden gebruikt. De ene is de kleine, braamachtige anijs en de andere is de veel grotere, perzikachtige. De grotere werkt goed als een rijpingsmiddel voor de eerste en de kleinere werkt voor de tweede. De grotere werkt als een soort was voor de vette knoflook en andere specerijen die worden toegevoegd voor extra smaak. De combinatie van deze twee verschillende anijsvariëteiten is wat het gerecht die welbekende – Thaise – smaak geeft.

Op onze recente reis naar Thailand hebben we — opnieuw — genoten van verschillende gerechten met anijs als ingrediënt. Het programma was niet gericht op een bepaald soort gerecht. Het was eerder een prachtige cursus in — Thaise — cultuur en smaken. Anijszaad werd gebruikt als garnering om te dippen en werd ook gebruikt als saus in alle gerechten. Kleine kwastjes van gepureerde knoflook besmeerden de gerechten ook. Dit was een van de meest aangename culinaire ervaringen die ik in lange tijd heb gehad.

Het hoofdgerecht in de meeste Thaise gerechten bevindt zich ergens in het midden van de vijf smaakgroepen. Het kan zout, zuur, zoet, bitter of pittig zijn. Curry is verreweg het populairste hoofdgerecht in de Thaise keuken en kool, koriander en pepers worden veel gebruikt als smaakmakers. Typisch staat dit bekend als een nogal “heet” of pittig gerecht. Vis- en zeevruchtengerechten hebben over het algemeen minder een peper/kruidige smaak en daarom wordt er minder koriander, chili en knoflook gebruikt. Hier zijn een paar van de meer standaard Thaise gerechten.

Khao Ob Subparod: gebakken rijst met vlees, geroosterde pinda’s en een saus op basis van botten

Khao Gai: rijst gekookt met het vlees, ananas en Thaise chili

Khao Mok Gai: rijst gekookt met vlees, zeevruchten en chilipepers

Khao Ob Subparod: gebakken rijst met vlees, geroosterde pinda’s en een saus op basis van botten

Khao Gai, Khao Mok Gai en Khao Tom: gebakken rijst met vlees, zeevruchten, in plakjes gesneden kip en kruiden

Khao Ob Subparod: gebakken rijst met vlees, geroosterde pinda’s en een saus op basis van botten

Tot de meer gebruikelijke groenten behoren koolsla, kaffir lime Baby planten, steenzout en waterkastanjes. Veel Thai voegen graag een beetje suiker en kokosmelk toe aan hun maaltijden, maar wanneer het in grote hoeveelheden wordt ingenomen kan het een bron van mgind zijn, wat in verband wordt gebracht met spijsverteringsproblemen.

Lees meer:

Grillroom Zoetermeer

Uit eten Zoetermeer

Thuisbezorgd Zoetermeer

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.